Οι καταναλωτές ψωνίζουν όλο και περισσότερα ρούχα, κυρίως από εταιρείες γρήγορης μόδας. Η μαζική κατανάλωση προϊόντων ακολουθεί ανοδική πορεία, ενδεικτικά σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται 80 δισεκατομμύρια ρούχα κάθε χρόνο μια αύξηση 400% σε σχέση με μόνο είκοσι χρόνια πριν . Όμως, περίπου το 85% αυτών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καταλήγει σε χωματερές κάθε χρόνο. Αυτό αποτελεί ένδειξη της μαζικής ζήτησης αλλά και της ταχύτατης ανανέωσης των τάσεων που παρατηρείται.

Εργατικές πρακτικές στην ταχεία μόδα

Ό,τι δεν ξέρουμε δεν μπορεί να μας βλάψει;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι εταιρείες μόδας είναι τόσο πρόθυμες να μεταφέρουν τις θυγατρικές τους σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και το Μπαγκλαντές είναι η έλλειψη εποπτείας που συμβαίνει κατά την πραγματική παραγωγή υφασμάτων. Πολλές μάρκες επιλέγουν να έχουν ελάχιστο έλεγχο σε κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδιασμού, προκειμένου να αποφύγουν να ανοίξουν τον εαυτό τους σε τεράστια νομική ευθύνη. Οι μάρκες επιτρέπουν στις θυγατρικές τους να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες, διότι έτσι απαλλάσσονται από την ευθύνη για τις ανήθικες πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ρούχων τους με τόσο χαμηλό κόστος. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις μάρκες να κλείνουν τα μάτια στην εκμετάλλευση των εργατικών τους δυνάμεων, καθώς αυτή έρχεται όλο και περισσότερο στο φως της δημοσιότητας, όπως φάνηκε το 2019, όταν χιλιάδες εργάτες ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές απεργούσαν για τους χαμηλούς μισθούς τους συγκεντρώνοντας τη διεθνή προσοχή.

Τι γνωρίζουμε

Η βιομηχανία γρήγορης μόδας απασχολεί περίπου 75 εκατομμύρια εργάτες εργοστασίων παγκοσμίως. Από αυτούς τους εργαζόμενους εκτιμάται ότι λιγότερο από το 2% από αυτούς παίρνουν ένα μισθό που εξασφαλίζει τα προς το ζην. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χαρακτηρίσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα εργοστάσια στην Ασία ως “δουλεία σκλάβων”. Πολλοί εργάτες ενδυμάτων εργάζονται έως και 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας χρησιμοποιεί επίσης παιδική εργασία, ιδίως επειδή συχνά είναι χαμηλής ειδίκευσης, οπότε τα παιδιά μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης σε μικρότερη ηλικία.

Επιπλέον, η υγεία των εργατών επηρεάζεται αρνητικά από τις συνθήκες εργασίας. Η παραγωγή ρούχων γρήγορης μόδας απασχολεί τη χρήση 8.000 συνθετικών χημικών ουσιών. Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εκτίθενται τακτικά σε αυτές τις χημικές ουσίες και τις αναπνέουν.

Υπάρχουν επίσης δομικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την αποφυγή κωδικών. Αυτό φάνηκε από το πιο θανατηφόρο ατύχημα στη βιομηχανία ενδυμάτων στη σύγχρονη ιστορία στο Μπαγκλαντές, όταν το εργοστάσιο Rana Plaza κατέρρευσε το 2013 και 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν. Οι δικλείδες ασφαλείας του κτιρίου είχαν λήξει και οι μηχανικοί είχαν μάλιστα συστήσει την κατεδάφιση του κτιρίου. Ωστόσο, οι εργάτες διατάχθηκαν να μπουν ούτως ή άλλως και ήρθαν από φόβο μήπως δεν πληρωθούν. Μετά από αυτό το περιστατικό, πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις κτιρίων σε 1.106 εργοστάσια που χρησιμοποιούνται από εταιρείες γρήγορης μόδας και διαπιστώθηκαν 80.000 ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.μεθοδολογία

Rating: 4.5 out of 5.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Leave a Reply