Οι παραλίες αποτελούν σημαντικούς χώρους ανάπτυξης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, από δραστηριότητες αναψυχής, όπως η κολύμβηση, έως επαγγελματικές, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Παράλληλα, αποτελούν αποδέκτες μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων με σημαντικές οικολογικές, οικονομικές και αισθητικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές. Τα απορρίμματα που καταλήγουν στις παραλίες υποβαθμίζουν τόσο την αισθητική τους και τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτές, όσο και την οικολογική τους αξία επηρεάζοντας τη θαλάσσια ζωή και θέτοντας κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.

Περισσότεροι από 200.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στη Μεσόγειο θάλασσα κάθε χρόνο και στις ελληνικές ακτές περισσότερο από το 85% αυτών των απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της iSea, “Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!”, ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με σκοπό τη διεξαγωγή καθαρισμών παραλίας, με τη συμμετοχή εθελοντών και στόχους τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα, την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι πολύτιμος για το περιβάλλον, προάγει το εθελοντικό πνεύμα και συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων. Ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει και πολύ διασκεδαστικός!

Για τον λόγο αυτό, η iSea με την υποστήριξη και τη συμμετοχή σας υλοποιεί το πρόγραμμα «Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!» από το 2016 σε όλη την Ελλάδα.

Τι έχουμε καταφέρει;

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 100 δράσεις καθαρισμών και ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, από το 2017 προσπαθούμε να μετατρέψουμε το πρόγραμμα στην πρώτη καμπάνια Zero Waste καθαρισμών στην Ελλάδα, με την αντικατάσταση όλων των υλικών μια χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά (φυτικούς σάκους και γάντια εργασίας) δίνοντας ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εμπλοκή των πολιτών (μαθητές, ερασιτέχνες αλιείς, επιχειρήσεις, δημοτικές αρχές, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.α) αλλά και στην εμπλοκή τους με τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων σε κατάλληλα διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής

Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορεί ο καθαρισμός μιας παραλίας να φαντάζει μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητική. Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εύκολη και διασκεδαστική. Οργάνωσε τον δικό σου καθαρισμό ή επικοινώνησε μαζί μας για να πάρεις μέρος σε μια ήδη οργανωμένη δράση!

λινκ για να δηλώσεις συμμετοχή:

https://isea.com.gr/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE/

Ομάδα υλοποίησης:

Ιωάννα Τζιώγα, Νικόλαος Δούμπας, Κατερίνα Κατσαούνη

Πηγή: https://isea.com.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/coastal-clean-up-gr/