Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να σώσει κανείς μία ζωή. Μερικά λεπτά, για να πραγματοποιηθεί μία πράξη αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης, από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον: η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι απλή, ασφαλής και ανώδυνη.

Το αίμα είναι ίσως το μοναδικό δώρο της ζωής που κάθε ένας από εμάς έχει άφθονο. Το αίμα ενός αιμοδότη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ενός συνανθρώπου του που το έχει άμεσα ανάγκη – μία ανάγκη που δε σταματά ποτέ. Η μετάγγιση αίματος, λοιπόν, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σε μία αλυσίδα ζωής που οφείλουμε να είμαστε μέρη της.

Δίνοντας αίμα, μοιραζόμαστε τη ζωή -κι αυτός είναι ο στόχος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.): Να γεφυρώσει κάθε προσπάθεια για να σωθούν περισσότερες ζωές. Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας του Covid-19, η ανάγκη για αιμοδοσία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το αίσθημα της αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας είναι κάτι που όλοι έχουμε μέσα μας – και οι τελευταίοι μήνες μας απέδειξαν πως έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ όσο νομίζαμε.


Γι’ αυτό και οφείλουμε να βοηθήσουμε. Μικρή ποσότητα από το αίμα μας, μπορεί να σώσει μία ζωή και ταυτόχρονα να συνεισφέρει σε έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Επιλέγουμε, λοιπόν, την εθελοντική αιμοδοσία και μοιραζόμαστε το μεγαλύτερο δώρο της ζωής με εκείνους που το έχουν ανάγκη, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια του Ε.ΚΕ.Α.

Το Ε.ΚΕ.Α. αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ που ιδρύθηκε με τον νόμο περί αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών αιμοδοσίας (Ν.3402/2005). Με αυτόν τον νόμο τέθηκαν οι απαραίτητες συνθήκες και η κατεύθυνση προς την δημιουργία εθνικού συστήματος αιμοδοσίας, προσαρμοσμένου στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις βέλτιστες πολιτικές οργάνωσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στον ίδιο χώρο που βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου κλασματοποίησης πλάσματος. Το Ε.ΚΕ.Α. αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών για την άρτια, σταδιακή και επιστημονικά αποδεκτή αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Το όραμα του κέντρου, είναι να γίνει η εμπειρία της αιμοδότησης πιο αποτελεσματική, αλλά και πιο προσιτή. Οι υπηρεσίες του να παρέχουν υψηλής ποιότητας αιμοδοσιακή υγειονομική περίθαλψη επιτυγχάνοντας τον στόχο της αυτάρκειας αίματος και παραγώγων του σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε εγχώριο, σύμφωνα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες.

Φέτος, λοιπόν, αλλάζουμε μαζί με τον πλανήτη που αλλάζει γύρω μας. Δείχνουμε αλληλεγγύη και βοηθάμε εκείνους που το έχουν ανάγκη, με κανένα κόστος – παρά μόνο μερικά λεπτά απ’ τον χρόνο μας.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά τις δράσεις του ΕΚΕΑ μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα ekea.gr.