Πώς μπορείς να βοηθήσεις:

Οι εθελοντές οργανώνονται σε μικρές ομάδες και διασυνδέονται με άτομα Τρίτης Ηλικίας σε επίπεδο κοινότητας/ γειτονιάς. Την περίοδο της πανδημίας, οι εθελοντές πραγματοποιούν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηλικιωμένους, ανακουφίζοντας τη μοναξιά τους. Μόνο λίγος χρόνος την εβδομάδα και ένα τηλεφώνημα αρκεί για να έρθει το χαμόγελο στα χείλη ενός μοναχικού ατόμου Τρίτης Ηλικίας. Γίνε φίλος με έναν ηλικιωμένο και βοήθησε να ξανακερδίσει τη διάθεσή του για ζωή.

Οι εθελοντές στελεχώνουν την τηλεφωνική γραμμή μέσα από τρίωρες εβδομαδιαίες βάρδιες. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 πμ με 10.00 μμ και οι εθελοντές απαντούν σε κλήσεις ατόμων Τρίτης Ηλικίας που χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει. Οι εθελοντές της γραμμής για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία μεταφέρουν το χαμόγελο και την καλή τους διάθεση δίνοντας διέξοδο χαράς και κατανόησης σε όσους καλούν για να βρουν συντροφιά.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, κάθε εθελοντής επικοινωνεί τηλεφωνικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με τους ωφελούμενους. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι εθελοντές θα μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις, καθώς και συλλογικές δράσεις, όπως περιπάτους, επισκέψεις σε πολιτιστικές δράσεις, κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο, οι ωφελούμενοι νοιώθουν ενεργά μέλη μιας κοινότητας που ενδιαφέρεται για αυτούς, ενώ ενεργοποιούνται πνευματικά και συναισθηματικά.

Τι προσόντα πρέπει να έχεις:

Οι εθελοντές δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένες γνώσεις ή δεξιότητες. Χρειάζεται όμως να έχουν ευαισθητοποίηση και κατανόηση για την Τρίτη Ηλικία, ευγένεια και ενσυναίσθηση.

Στόχος:

Την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μέσω της ανθρώπινης επαφής και της δημιουργίας μακρόχρονων φιλικών σχέσεων και κοινωνικών δεσμών.

Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων, αξιοποιώντας όσα μπορούν να προσφέρουν στις νεότερες γενιές.

Την ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων της Τρίτης Ηλικίας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, των εμπλεκόμενων φορέων και της Πολιτείας.

*Κάθε εθελοντής λαμβάνει βεβαίωση συμμετοχής.

Για να γίνετε εθελοντής συμπλήρώστε την φόρμα συμμετοχής:

Συμμετοχή Φοιτητών ή Μαθητών:

Στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία μπορούν να προσφέρουν μαθητές και φοιτητές είτε μέσω των σχολείων και πανεπιστημίων τους, είτε ανεξάρτητα. Στόχος είναι τα άτομα μικρότερης ηλικίας να αυξήσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με τη διαδικασία γήρανσης και τις προκλήσεις που ενέχει για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας στη χώρα μας και παράλληλα να αναπτύξουν το αίσθημα κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς.

Επίσης, μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία οι μαθητές και οι φοιτητές μπορούν να ενισχύσουν το βιογραφικό και το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με το επίπεδο των μαθητικών και φοιτητικών τους υποχρεώσεων και σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε μαζί δράσεις κοινωνικής προσφοράς για την Τρίτη Ηλικία και να υποστηρίξουμε την προσωπική σου ανάπτυξη.

Επικοινώνησε με το Ινστιτούτο Prolepsis στο 2106255700 ή στείλε email στο info@filiasekatheilikia.gr

Εταιρικός Εθελοντισμός:

Ο εταιρικός εθελοντισμός αποτελεί κύριο στοιχείο κοινωνικής υπευθυνότητας και επιτρέπει στους εργαζόμενους:

  • να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους (προσωπική ανάπτυξη),
  • να δεθούν ως ομάδα (team building),
  • να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο,
  • να συνεισφέρουν στην καλή φήμη της εταιρείας.

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής εταιρικού εθελοντισμού, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν εθελοντές και να διασυνδεθούν με άτομα Τρίτης Ηλικίας, αλλά και να διοργανώσουν από κοινού συλλογικές δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Prolepsis στο 2106255700 ή στείλτε μας e-mail στο info@filiasekatheilikia.gr

Εταιρική Κοινωνική Προσφορά

Οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν το πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση δράσεων, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ή δωρεά σε είδος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εταιρικού εθελοντισμού και με πολλούς ακόμα τρόπους. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6255700 ή στείλε mail στο info@filiasekatheilikia.gr ώστε να διερευνήσουμε μαζί τρόπους συνεισφοράς στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία.

Εφικτή είναι και η Δωρεά:

Κατάθεση σε Τραπεζικό Λογαριασμό

Στοιχεία Λογαριασμού

  • Επωνυμία Τράπεζας: ALPHA BANK
  • Κωδικός Swift: CRBAGRAA
  • Επωνυμία Δικαιούχου: PROLEPSIS
  • Διεύθυνση: Υποκ. Αμαρουσίου (146)
  • Λ. Κηφισίας 60, Τ.Κ.: 15125
  • IBAN: GR69 0140 1460 1460 0232 0015 301

Μέσω Κάρτας/Paypal