Σκέφτεστε να προσφέρετε βοήθεια εκτός Ευρώπης; Θα σας ενδιέφερε να δραστηριοποιηθείτε στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας; Σας αρέσει να κάνετε νέες γνωριμίες και να ανακαλύπτετε άλλους πολιτισμούς; Εδώ είναι μερικές από τις πολλές διεθνείς ευκαιρίες για εθελοντισμό σε όλο τον κόσμο.

Μέσω του εθελοντισμού μπορείτε να κάνετε νέες γνωριμίες, να ανακαλύψετε διαφορετικούς πολιτισμούς και να αποκτήσετε επιπλέον δεξιότητες βοηθώντας τους άλλους. Η διεθνής εμπειρία που θα αποκτήσετε χάρη στον εθελοντισμό στο εξωτερικό μπορεί επίσης να σας οδηγήσει σε ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε ολόκληρο τον κόσμο!

Στήριξη ευάλωτων κοινοτήτων με τον εθελοντισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ

Τα έργα της δράσης Εθελοντισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης χρειάζονται εθελοντές για να συμμετάσχουν στις ομάδες και τις επιχειρήσεις επιτόπου. 

Πέρα από την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από καταστροφές, τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα θέλατε μερικά παραδείγματα; Προώθηση των ίσων ευκαιριών, προστασία γυναικών και παιδιών, προστασία προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, προστασία μεταναστών χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης, μετριασμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, …

Εάν είστε μεταξύ 18 και 35 ετών και επιθυμείτε να συμβάλετε, ρίξτε μια ματιά στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όπου μπορείτε να καταχωρίσετε το προφίλ σας και να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας.   Όλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, έτσι ώστε το συγκεκριμένο ιστορικό σας και τυχόν δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχετε να μην αποτελέσουν εμπόδιο για τη συμμετοχή σας. Εάν επιλεγείτε, θα είστε σε θέση να συμμετάσχετε σε έργα που μπορούν να διαρκέσουν από 2 έως 12 μήνες (αν πάτε μόνοι σας) ή από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες (αν πάτε ως μέλος ομάδας τουλάχιστον 5 ατόμων). 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι οι επιλεγμένες οργανώσεις που αποστέλλουν και φιλοξενούν νέους εθελοντές της ΕΕ θα τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων:

  • να τηρούν τις ανθρωπιστικές αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, καθώς και την αρχή του «μη βλάπτειν»· 
  • να διαθέτουν άρτιες διαδικασίες για να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή την ασφάλεια και την προστασία των εθελοντών, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων εκκένωσης σε ακραίες καταστάσεις·
  • να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους για να εξασφαλίσουν ότι οι εθελοντές μπορούν να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία χάρη στην κατάλληλη καθοδήγηση

Πώς να υποβάλετε αίτηση Μεταβείτε στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας!  

Εκτός από τις ευκαιρίες εθελοντισμού της ΕΕ, μπορείτε επίσης να κάνετε τη διαφορά με τα Ηνωμένα Έθνη

Ο ΟΗΕ έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα εθελοντισμού για τους νέους με τον ονομασία «UN Youth Volunteers» (νεαροί εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών). Οι εθελοντές είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης και ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο· μπορείτε να εργαστείτε στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, της διαχείρισης καταστροφών, της εδραίωσης της ειρήνης, της συμμετοχής των νέων ή σε πολλούς άλλους τομείς.

Ως νεαρός εθελοντής των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσετε στην προώθηση της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης είτε στη χώρα σας είτε σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου. Μπορείτε να εργαστείτε απευθείας σε οργανισμό του ΟΗΕ ή να τοποθετηθείτε σε έναν από τους οργανισμούς-εταίρους του, πανεπιστήμιο ή κρατική υπηρεσία. Οι περισσότερες τοποθετήσεις διαρκούν από 6 έως 24 μήνες. Οι εθελοντές λαμβάνουν ένα βασικό επίδομα διαβίωσης. Εάν είστε εθελοντής εκτός της περιοχής προέλευσής σας, οι μεταφορές και ορισμένες άλλες βασικές δαπάνες καταβάλλονται από τον οργανισμό υποδοχής. Οι θέσεις δημοσιεύονται στον ιστότοπο του ΟΗΕ, στην ενότητα «Ειδικές προσκλήσεις για εθελοντές», καθώς και στο Facebook, το Twitter και το LinkedIn

Εάν είστε ηλικίας 25 ετών και άνω και διαθέτετε πολυετή επαγγελματική πείρα σε συγκεκριμένο τομέα εμπειρογνωμοσύνης, μπορεί να θέλετε να εγγραφείτε στην παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων των Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών. Ίσως επίσης σας ενδιαφέρει να προσφέρετε εθελοντικές υπηρεσίες διαδικτυακά με την υπηρεσία εθελοντισμού μέσω του διαδικτύου των Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες ιδέες…

Η συντονιστική επιτροπή για τη Διεθνή Εθελοντική Υπηρεσία (CCIVS) είναι ένα διεθνές δίκτυο αρμόδιο για τον συντονισμό του διεθνούς εθελοντισμού (IVS) σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν προσφέρει θέσεις εθελοντισμού, αλλά θα βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων εθελοντισμού στη χώρα διαμονής σας ή σε γειτονική χώρα.

Επιπλέον, μπορείτε να εξερευνήσετε τον ιστότοπο της Διεθνούς Δημόσιας Διοίκησης, ενός οργανισμού αφοσιωμένου στον εθελοντισμό για την ειρήνη από το 1920. Οι οργανώσεις του ΔΔΔ δημιουργούν ποιοτικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες εθελοντισμού σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι ανοιχτές σε άτομα όλων των ηλικιών. Οι εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν σε έργα στη χώρα τους ή στο εξωτερικό. 

Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στη Συμμαχία Οργανισμών της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Οι οργανώσεις-μέλη της ασχολούνται με την οργάνωση διεθνών εθελοντικών έργων στη χώρα τους και ανταλλάσσουν μεταξύ τους εθελοντές. Ακολουθούν τον χάρτη ποιότητας της Συμμαχίας που τονίζει την προστιθέμενη αξία του εθελοντισμού, την εκπαιδευτική πτυχή του και την τήρηση των προτύπων ποιότητας που έχουν συμφωνηθεί από τα μέλη.