Έχετε ακούσει για τις κατασκηνώσεις εργασίας; Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για καταναγκαστικά έργα! Εάν είστε 18 ετών και άνω, οι κατασκηνώσεις αυτές μπορεί να είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να βοηθήσετε μια τοπική κοινότητα που έχει ανάγκη, ανακαλύπτοντας παράλληλα την κουλτούρα και τα έθιμά της.

Τι είναι η διεθνής κατασκήνωση εργασίας;

Η διεθνής κατασκήνωση εργασίας είναι μια ομάδα διεθνών εθελοντών από διάφορες χώρες, οι οποίοι εργάζονται μαζί, γενικά από 2 έως 4 εβδομάδες, γύρω από ένα κοινοτικό έργο με στόχο να βοηθήσουν την τοπική κοινότητα όσον αφορά το έργο αυτό. Οι κατασκηνώσεις βασίζονται σε εκπαιδευτική και συμμετοχική προσέγγιση, και φιλοξενούνται από τοπικές κοινότητες και οργανώσεις, όπως οργανώσεις για την ειρήνη, περιβαλλοντικές ομάδες και κοινοτικές ομάδες δράσης. 

Γιατί πρέπει να συμμετάσχετε;

Οι διεθνείς κατασκηνώσεις εργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε νέους φίλους, να φέρετε εις πέρας ένα σημαντικό έργο και να κατανοήσετε καλύτερα τις διεθνείς συνθήκες. Παράλληλα με την ψυχαγωγία, απαιτούνται ορισμένες εργασίες.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

Γενικά, οι κατασκηνώσεις εργασίας είναι ανοικτές σε όλους τους νέους από 14 έως 30 ετών (υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για άτομα άνω των 30 ετών). Δεν απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες, πρέπει απλά να έχετε όρεξη για δράση!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Σε μια κατασκήνωση εργασίας, οι εθελοντές εργάζονται περίπου 30 ώρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες που είναι προς όφελος της τοπικής κοινότητας ή του περιβάλλοντος. Συχνά συμμετέχουν και οι ντόπιοι στα έργα αυτά. Τον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να ξεκουραστείτε, να ετοιμάζετε γεύματα ή να συζητάτε, καθώς και να λαμβάνετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και εκδρομές μαζί με άλλους εθελοντές και με μέλη της τοπικής κοινότητας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Οι προϋποθέσεις κυμαίνοντια ανάλογα με την κατασκήνωση. Συνήθως, σας παρέχεται τροφή και στέγη. Θα χρειαστεί μόνο να καλύψετε τα έξοδα ταξιδίου σας, τα τέλη αίτησης για τη διοργανώτρια οργάνωση καθώς και κάποια χρήματα για τα καθημερινά σας έξοδα. Εάν πρόκειται να ενταχθείτε σε σύλλογο, η κοινωνική σας ασφάλιση πιθανότατα θα είναι καλυμμένη. Θα πρέπει να είστε σε θέση να ζείτε και να εργάζεστε με συλλογικό τρόπο σ’ ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες διαβίωσης συχνά είναι λιτές και όπου η εργασία μπορεί να είναι κουραστική, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη και ανταποδοτική. 

Πώς θα βρείτε μια κατασκήνωση εργασίας;

Διάφορες οργανώσεις προτείνουν κατασκηνώσεις εργασίας, με διαφορετικές προϋποθέσεις και κόστος η καθεμία. Ελέγξτε προσεκτικά τις προσφορές.

Εδώ θα βρείτε μερικούς ενδιαφέροντες συνδέσμους για να ξεκινήσετε. Να έχετε υπόψη σας ότι δεν πρόκειται για εξαντλητικό κατάλογο· γι’ αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να ανατρέξετε στις σελίδες ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης της Νεολαίας που είναι αφιερωμένες στον εθελοντισμό —εκεί θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές οργανώσεις και τα έργα τους: