Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιλέξετε μια ευκαιρία εθελοντισμού που να ανταποκρίνεται στις δεξιότητες και στα ενδιαφέροντά σας, καθώς και στον χρόνο που διαθέτετε. Από τη στιγμή που θα κατασταλάξετε ως προς αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε για μια ποιοτική ευκαιρία εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία, αλλά, με τόσες πολλές ευκαιρίες που προσφέρονται, έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξετε την επιλογή που θα κάνετε. Η ποιότητα της εμπειρίας σας θα καθορίσει το όφελος που θα αποκομίσετε από αυτή τη σπουδαία ανθρώπινη περιπέτεια.

Καθορίστε τους στόχους σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να προσφέρει εθελοντική εργασία. Μπορείτε να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην τοπική σας κοινότητα, στο διαδίκτυο ή στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Μπορείτε να εργαστείτε με πρόσφυγες, ηλικιωμένους και παιδιά… ή, για παράδειγμα, να προσφέρετε βοήθεια σε πληγείσες περιοχές ή να συμβάλετε στο «πρασίνισμα» του περιβάλλοντός σας. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές!

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι:

  • Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες μου;
  • Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου;
  • Τι είδους καθήκοντα θα ήθελα να αναλάβω;
  • Ποιες δεξιότητες μπορώ να προσφέρω;

Το Eurodesk ανέπτυξε ένα διαδικτυακό κουίζ, που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε ποια είναι η καταλληλότερη ευκαιρία εθελοντισμού για σας. Στο τέλος, θα παρουσιαστούν διάφορα παραδείγματα προγραμμάτων ως πηγή έμπνευσης.

Αναζητήστε ευκαιρίες 

Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις που προσφέρουν ευκαιρίες εθελοντισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σας προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εθελοντισμού, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Μπορείτε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα εάν είστε μεταξύ 17 και 30 ετών, αλλά πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών κατά τη συμμετοχή σας σε έργο εθελοντισμού. Από τη στιγμή που θα επιλεγείτε, τα πάντα κανονίζονται για σας! 

Αν θέλετε να ξεκινήσετε μια νέα περιπέτεια και να αφοσιωθείτε στην παροχή βοήθειας σε άλλους, μπορείτε να εγγραφείτε στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης σήμερα! Επίσης, στη βάση δεδομένων των διαπιστευμένων οργανώσεων μπορείτε να αναζητήσετε τα στοιχεία οργανώσεων που ενδέχεται να αναζητούν εθελοντές για τα έργα τους ή να περιηγηθείτε στις διάφορες ευκαιρίες και να υποβάλετε αίτηση απευθείας από τον ιστότοπο. Δεν έχετε ακόμη κατασταλάξει ως προς το είδος δραστηριότητας στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε; Κάντε το κουίζ του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε επίσης ιδιωτικούς οργανισμούς που προτείνουν προγράμματα εθελοντισμού στο εξωτερικό· λάβετε υπόψη ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι πολύ ακριβά.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ενδιαφέρουσες οργανώσεις και βάσεις δεδομένων με ευκαιρίες εθελοντισμού:

Ελέγξτε το ιστορικό των οργανώσεων

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και διάφορες ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν πολλές οργανώσεις που έχουν ανάγκη τη βοήθειά σας. Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευθείτε ότι οι οργανώσεις αυτές είναι αξιόπιστες. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστότοποι για οργανώσεις που έχουν πάψει να υπάρχουν, που στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ ή που απλώς δεν κάνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν. Ακόμα και αν δείτε μια διαφήμιση σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο αποκλειστικά στον εθελοντισμό, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι ιστότοποι αυτοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την αξιοπιστία των οργανώσεων που διαφημίζονται μέσω αυτών.

Εν ολίγοις, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε πληροφορίες για μια οργάνωση όχι μόνο επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο, αλλά και μιλώντας με το προσωπικό της, για να καταλάβετε τι ακριβώς επιδιώκει η συγκεκριμένη οργάνωση και πώς λειτουργεί το πρόγραμμα εθελοντισμού. Γενικά, οι αξιόπιστες οργανώσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας και να σας φέρνουν σε επαφή με πρώην εθελοντές.

Μην ξεχνάτε ότι, ακόμη και αν επιλέξατε σε μια αξιόπιστη οργάνωση μια ευκαιρία που φαινόταν ιδανική, τα πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να κυλήσουν ομαλά και θα πρέπει να έχετε υπομονή. Δεν είναι όλες οι αποστολές εθελοντικής εργασίας κατάλληλες για κάθε εθελοντή, αλλά, ακόμα και αν μια θέση δεν είναι η ιδανική για σας, σίγουρα θα υπάρχουν δεκάδες άλλες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εθελοντισμού (CEV) έχει δημοσιεύσει μια εργαλειοθήκη που θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τις ευκαιρίες εθελοντισμού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης απόφασης, η εργαλειοθήκη θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην εξεύρεση της καταλληλότερης δράσης.